Khasiat & Cara Tanam Ketumbar Jawa – Sedap, Wangi & Ubat Batuk Semula Jadi
Ketumbar Jawa bukan saja wangi dan sedap dijadikan campuran masakan seperti tomyam, malah mempunyai khasiat sebagai petua rawatan batuk berkahak. Ramai tak tahu, daun ini berbau hampir sama seperti daun ketumbar biasa dan boleh dijadikan alternatif dalam masakan harian.
Perkongsian menarik daripada Nur Fatin Atfie menunjukkan manfaat dan cara mudah membiak pokok ketumbar jawa dari rumah sahaja. Jom ketahui lebih lanjut.
Petua Batuk Berkahak Guna Daun Ketumbar Jawa
Petua semula jadi ini sangat mudah:
- Ambil 2–3 helai daun ketumbar jawa yang segar
- Rendam dengan air panas dalam cawan
- Biarkan suam sedikit dan minum air rendaman
- Amalkan setiap hari sehingga batuk berkahak reda
Menurut perkongsian, suaminya pernah mengalami jangkitan kuman pada paru-paru dan petua ini diamalkan setiap hari. Dengan izin Allah, batuk sembuh. Malah untuk anak kecil yang berkahak, kaedah ini juga membantu secara semula jadi.
Cara Guna Ketumbar Jawa Dalam Masakan
- Boleh dicampur dalam kuah tomyam
- Dimasukkan ke dalam sup untuk rasa dan bau harum yang menyegarkan
- Dicincang dan ditabur atas mee atau nasi goreng
Cara Biakkan Pokok Ketumbar Jawa
Pokok ini mudah hidup dan cepat membiak jika tahu tekniknya. Ikuti langkah berikut:
- Potong bunga yang ada pada pokok ketumbar jawa – ini akan menjadi benih pokok baharu.
- Potong pendek batang bunga tersebut (lebih kurang 2–3 inci).
- Cucuk batang ke dalam pasu yang berisi tanah.
- Tanam secara jarak-jarak dan siram seperti biasa.
- Pokok akan mula tumbuh dan beranak-pinak selepas beberapa minggu.
Tip Tambahan
- Letakkan pasu di tempat teduh yang menerima cahaya pagi
- Siram sekali sehari, jangan terlalu basah untuk elak akar reput
- Boleh juga tanam terus di batas atau kebun dapur
Selain mudah dijaga, pokok ini sangat bermanfaat untuk kesihatan dan masakan. Jadi, jangan buang pokok ini jika tumbuh sendiri di halaman. Tanam, biakkan dan amalkan khasiatnya!
Ketumbar Jawa | Petua Batuk Berkahak | Tanaman Dapur Mudah | Pokok Herba | Khasiat Daun Wangi | Tomyam Sedap
Sumber: Nur Fatin Atfie